Wysłany: Sob Sie 05, 2006 7:35 pm Teren walk XV Korpusu
Witam!
W przyszłym tygodniu wybieram się na dwa dni na Tannenberg. Jednak w odróżnieniu od większości ryjących na północ od linii Nidzica-Wielbark czyli miejscach brania do niewoli XIII i XV Korpusu mam zamiar pochodzic po miejscach walk XV Korpusu. Chodzi mi głównie o rejon Waplewo-Mielno-Drwęck, ewentualnie także okolice J.Kownatki (2 Dywizja). Czy może ktoś się kręcił w tych okolicach? Jeśli tak to czy były jakieś efekty?
Witam - chodziłem troszeczkę w okolicach Waplewa i Uzdowa, ale były to jedynie krótkie przechadzki ponieważ przejeżdżam przez tamte okolice jadąc do domu a sami wiecie jak to można sobie pochodzić jak się z kobietą jedzie. Generalnie nic ciekawego nie trafiłem - łuski i monetę fińską PENNIA z carskim orłem na rewersie. Też bardzo chętnie bym się zabrał tylko nie wiem czy uda mi się wolne w pracy dostać.
Czy coś więcej wiadomo o wypadzie? Ile osób byłoby chętnych.
Pozdrawiam Adrian
_________________ Pranie i czyszczenie tapicerek samochodowych oraz dywanów - indywidualna polityka cenowa dla kolegów po fachu Zapraszam
sami wiecie jak to można sobie pochodzić jak się z kobietą jedzie
No jak? Chyba dobrze, ja nie narzekam!
Andrzej, Heruss - może Wy coś wiecie?
M.
_________________ "A jeśli Polska to właśnie ta oszczana klapa...???"
(Dzień Świra)
Unsere Spaten sind Waffen im Frieden,
unsere Lager sind Burgen im Land (...)
Unsere Spaten sind Waffen der Ehre,
unsere Lager sind Inseln im Moor
By podtrzymać tradycję odżywania wątku co dwa lata dodam, że ja również tam troszeczkę gmeram /Pawłowo-Mielno/ Dotychczas piszczały jedynie kulki szrapnelowe, łuski, 4pfenningi i jeden leśniczy, który jednak po dłuższej dyskusji okazał się być sympatycznym człowiekiem. Poza tym nic ciekawego nie wyszło
Ponadto wpadłem do kilku poniemieckich schronów biernych z końca lat trzydziestych (podobnych do tego, który do niedawna stał na skarpie żwirowiska, a będących w jego bezpośrednim sąsiedztwie) i odwiedziłem pobliskie cmentarzyki (już bez HS-a).
Na wiosnę udam się troszeczkę na wschód ale nie aż tak daleko od tych terenów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum