Witam!
Jak przed chwilą napisał Jacek z Poznania elementy działa są już w Muzeum.
Po wstępnym myciu pojawiły się dwa kolejne numery poza "981":
- "968" z lewej burty, ale namalowany inną reką i pod krzyżem tzn. najpierw był numer, a potem ktoś namalował na nim krzyż,
- "2981" tez inna ręka wymalowany na wewnętrznej stronie włazu kierowcy.
Farba wygląd na identyczną. Biała bez żadnych odcieni.
Są też widoczne numery montażowe oraz wybite na osłonie silnika dwa rzędy cyfr i jakiś znak.
Co do farby: kamuflaż schodzi po dotknieciu reką, trwała jest tylko minia i piaskowa na lufie, ale tam zostało tylko trochę na hamulcu.
Pozdrawiam
wars98
Znalazłem zdjęcie Panther-y o numerze taktycznym 800 jak widać malowanę białą farbą według opisu zdjęcie wykonano w Radzyminie woj mazowieckie a więc może ten Stug był z jednej z kompani 5 Pułku pancernego SS ( blisko Grzegorzewa )
opis zdjęcia:
Czołg PzKpfw V "Panther" Ausf dowódcy 8 kompani 5 Pułku Pancernego SS , 5 DPanc. "Wiking" Karla Nicolussi-Leck, Radzymin sierpień 1944 roku
To w sumie bardzo sympatyczna stronka, ale niewiele mowi
Wydaje mi sie, ze byl jeszcze jeden znak na pacnerzu, ale w jego miejscu zostala wypalona palnikiem dziura do holowania. I to ten znak moglby byc dla nas wieksza wskazowka.
Po mojemu trzeba czekac na wannę.Obok wanny były ekrany i wtedy znajdzie się numer taktyczny i ewentualnie godło.No i pewnie jakiś Helmut z blacha i wtedy się wyjasni.Tak że rok w niepewności a wszystko ze Major speniał.
Pozdrawiam.
P.S.
Łosiu piFko zawsze.
Damy rade , jak się w...e to za rok jakimś potężnym ciągnikiem tam przyjade (ciekawe ile godzin będe jechał te 300 km) Wszyscy za liny chwycą i wylezie!!!!!!
Makaron [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 10:02 am
jaca2003 napisał/a:
Po mojemu trzeba czekac na wannę.Obok wanny były ekrany i wtedy znajdzie się numer taktyczny i ewentualnie godło.No i pewnie jakiś Helmut z blacha i wtedy się wyjasni.Tak że rok w niepewności a wszystko ze Major speniał.
Pozdrawiam.
P.S.
Łosiu piFko zawsze.
1. Czy ten model mial km sprzezony z dzialem? (Inaczej czy w saukopf'ie byla dziura?) Bo na zdjeciach nie widac tej dziury.
2. Jezeli to jest pozny model (wyprodukowany lis-gru 1944, mozna poznac po sprzezonym km i podwoziu Ausf. J) to prawdopodobnie nie bedzie mial ekranow, gdyz wtedy zaprzestano ich montazu na StuG' ach. Chyba, ze dostal je w jednostce. Prawde mowiac nie widzialem jeszcze zdjecia poznego StuG IV z ekranami.
Makaron [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 10:18 am
Zreszta po co sie rozwodzic nad wersjami? Jezeli tam maja byc jeszcze ekrany to na nadbudowce powinnny byc stelaze na ktorych je montowano, lub przynajmniej slady ze tam wczesniej sie znajdowaly (byly przyspawywane do nadbudowki)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum